/** * Vetstoria floating button integration */

Konijnen

Om de konijnenziekten te voorkomen, is het verstandig om de dieren te vaccineren. In vergelijking met de voorgaande jaren is er een verandering.
Er is sinds enkele maanden een nieuw vaccin op de markt, dat konijnen na een eenmalige vaccinatie een heel jaar beschermt tegen myxomatose en het VHD virus. Verder is dit vaccin individueel verpakt, in tegenstelling tot het oude vaccin waarbij altijd een dosis voor 10 konijnen moest worden aangemaakt.

Konijnen kunnen ernstig ziek worden door 2 virusziektes, namelijk myxomatose en VHD. Het is nog maar enkele jaren geleden dat de konijnen in onze Haagse duinen bijna uitgestorven waren door een uitbraak van het VHD virus. Herinnert u zich misschien nog hoe hoog het gras in de duinen toen stond?
Beide ziektes kunnen overgebracht worden door vlooien, muggen en door (in-)direct kontakt met ontlasting van zieke dieren. Dit laatste kan via uw schoenen of via uw hond of kat na een wandeling in bos en duin, maar ook via het gekochte hooi en stro.

De verschijnselen die een konijn met myxomatose vertoont, zijn bobbels in de huid rond ogen, snuit, oren en anusstreek. Er ontstaat vaak een pussige oog- en neusuitvloeiing. De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt 2-7 dagen. Als de dieren eenmaal besmet zijn, is er weinig meer aan te doen en gaan ze meestal dood. U kunt proberen insekten te weren d.m.v. fijnmazig gaas en vlooienbestrijding. Een betere bescherming is het om uw konijn te laten vaccineren.

De verschijnselen die een konijn met VHD (viral haemorrhagic disease) vertoont zijn vaak veel dramatischer. Meestal gaan de konijnen plotseling dood, dus zonder echte ziekteverschijnselen. Als het verloop iets langzamer is, stoppen ze met eten, krijgen ze koorts en worden ze benauwd. Uiteindelijk krijgen ze een bloederige neusuitvloeiing, gevolgd door de dood. De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt 1-3 dagen. Als de dieren eenmaal besmet zijn is er niets meer aan te doen. De enige echte bescherming is enten.

De “Aaneengesloten Dierenartsen Kring Den Haag en Omgeving” adviseert uw konijn tegen beide virusziekten te vaccineren. De bescherming tegen VHD en myxomatose duurt 1 jaar. Jonge konijntjes kunnen vanaf 8 weken leeftijd gevaccineerd worden.