Vaccinaties

Omdat wij in onze praktijk graag “op maat” vaccineren, bepalen wij voor elk dier afzonderlijk voor welke ziekten het verstandig is om te vaccineren. Vroeger werd er elk jaar standaard voor meerdere ziekten gevaccineerd. Door nieuwere vaccins en nieuwe inzichten is het echter niet meer nodig om jaarlijks voor al deze ziekten te vaccineren.

Honden:

Het is aan te raden om jaarlijks voor de ziekte van Weil te vaccineren. Omdat de werkingsduur van de vaccinatie voor de ziekte van Weil maximaal 1 jaar bedraagt, en de ziekte levensbedreigend is voor uw hond maar ook voor uzelf. Met de nieuwste vaccins van Nobivac vaccineren we voor Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis eens in de 3 jaar, aangezien voor deze vaccinaties een werkingsduur van 3 jaar is aangetoond. Indien u gaat reizen met uw hond, is het tevens nodig om te vaccineren voor Hondsdolheid. Indien uw hond naar een pension gaat of een gedragscursus gaat volgen, kan het nodig zijn, om jaarlijks voor Kennelhoest te vaccineren.

Belangrijk Nieuws

Nieuw vaccinatie voor de ziekte van Weil
Sinds korte tijd is er een nieuw vaccin voor de ziekte van Weil beschikbaar. Dit nieuwe vaccin biedt bredere bescherming voor nieuwe serogroepen van de leptospirosen.

Wat is ziekte van Weil?
Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacteriesoort; de leptospirosen. Deze bacteriën komen over de hele wereld voor. Ze kunnen behalve de ziekte van Weil nog andere ziektes veroorzaken bij mens en bij dier. In Nederland zijn veel ratten besmet; waardoor de bacterie veel voorkomt in sloten en meren. Uw hond kan besmet raken door contact met de bacterie. Bijvoorbeeld door te zwemmen of contact met nat gras. Dit kan zeker ook in de stad.
Honden (en ook mensen) kunnen erg ziek worden van een besmetting met een leptospirose bacterie. De verschijnselen bij de hond kunnen variëren van algemene ziekteverschijnselen zoals verminderde eetlust, braken en koorts, tot uitputting, spiertrillingen, gele zlijmvliezen en ernstige nierproblemen. Bij niet gevaccineerde honden kan dit dodelijk aflopen.

Wat doen we eraan?
In de standaard enting zit altijd een enting die bescherming bied tegen de leptospirose bacterie. Uw hond is dus goed gevaccineerd tegen leptospirose.

Waarom dan een nieuwe enting?
Tot voor kort waren er vooral twee serogroepen van de leptospirose bacterie veroorzakers van ziektes in West-Europa. Echter steeds vaker komen er nu nog twee andere serogroepen voor. Er is nu een nieuw vaccin gemaakt welke ook bescherming bied tegen de andere twee “nieuwe” serogroepen van de leptospirose bacterie, zodat uw hond beter beschermt is.

Belangrijk: eenmalige herhaling nodig van de nieuwe enting na 4 weken
De nieuwe enting moet eenmaal herhaalt worden na 4 weken. Daarna kunt u weer zoals gebruikelijk jaarlijks komen.  Indien u nog meer informatie wilt lezen over de ziekte van Weil kijk dan ook eens op de volgende site: https://www.leptospirose.nl/

Katten:

Ook katten vaccineren wij op maat, afhankelijk van de risico’s die uw kat loopt. Buitenkatten vaccineren wij het ene jaar voor Katten-en Niesziekte, en het andere jaar uitsluitend voor Niesziekte, terwijl binnenkatten slechts eens in de 2 jaar de combinatievaccinatie van Kattenziekte met Niesziekte krijgen. Dit omdat binnenkatten een beperkter risico lopen op besmetting met deze virussen. Aanvullende vaccinaties zijn vaak nodig indien u gaat reizen met uw kat, of indien de kat naar een kattenpension gaat.

Heeft u nog vragen, neem dan even contact op met onze praktijk: 070-3633374