/** * Vetstoria floating button integration */

Vaccinaties

Omdat wij in onze praktijk graag “op maat” vaccineren, bepalen wij voor elk dier afzonderlijk voor welke ziekten het verstandig is om te vaccineren. Vroeger werd er elk jaar standaard voor meerdere ziekten gevaccineerd. Door nieuwere vaccins en nieuwe inzichten is het echter niet meer nodig om jaarlijks voor al deze ziekten te vaccineren.

Honden:

Het is aan te raden om jaarlijks voor de ziekte van Weil te vaccineren. Omdat de werkingsduur van de vaccinatie voor de ziekte van Weil maximaal 1 jaar bedraagt, en de ziekte levensbedreigend is voor uw hond maar ook voor uzelf. Met de vaccins van Nobivac vaccineren we voor Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis eens in de 3 jaar, aangezien voor deze vaccinaties een werkingsduur van 3 jaar is aangetoond. Indien u gaat reizen met uw hond, is het tevens nodig om te vaccineren voor Hondsdolheid. Indien uw hond naar een pension gaat of een gedragscursus gaat volgen, kan het nodig zijn, om jaarlijks voor Kennelhoest te vaccineren.

Wat is ziekte van Weil?
Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacteriesoort; de leptospirosen. Deze bacteriën komen over de hele wereld voor. Ze kunnen behalve de ziekte van Weil nog andere ziektes veroorzaken bij mens en bij dier. In Nederland zijn veel ratten besmet; waardoor de bacterie veel voorkomt in sloten en meren. Uw hond kan besmet raken door contact met de bacterie. Bijvoorbeeld door te zwemmen of contact met nat gras. Dit kan zeker ook in de stad.
Honden (en ook mensen) kunnen erg ziek worden van een besmetting met een leptospirose bacterie. De verschijnselen bij de hond kunnen variëren van algemene ziekteverschijnselen zoals verminderde eetlust, braken en koorts, tot uitputting, spiertrillingen, gele slijmvliezen en ernstige nierproblemen. Bij niet gevaccineerde honden kan dit dodelijk aflopen.

Katten:

Ook katten vaccineren wij op maat, afhankelijk van de risico’s die uw kat loopt. Katten die buiten komen vaccineren wij eens in de 3 jaar voor Katten-en Niesziekte, en de andere 2 jaar uitsluitend voor Niesziekte. Voor katten die uitsluitend binnen leven en die niet naar het pension gaan is het een overweging om niet jaarlijks maar om het jaar te vaccineren. We geven dan wel de combinatievaccinatie van Kattenziekte met Niesziekte. Dit omdat binnen-katten een beperkter risico lopen op besmetting met deze virussen. Aanvullende vaccinaties zijn vaak nodig indien u gaat reizen met uw kat, of indien de kat naar een kattenpension gaat.

Heeft u nog vragen, neem dan even contact op met onze praktijk: 070-3633374